Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam


Frissítés Mit? Mikor? Hogyan? Minek?

Frissítés Mit? Mikor? Hogyan? Minek?

Triatlonista körökben dívik egy mondás, miszerint az úszás-kerékpározás-futás mellett a negyedik sportág a frissítés. Természetesen nemcsak a triatlonban, minden állóképességi sportban előbb-utóbb felmerül a frissítés kérdése. Miért is van erre szükség? A testünk energiatartalékai végesek, egy idő után drasztikusan lecsökken az izmokból-májból mobilizálható energia utánpótlás, és a vércukorszint csökkenésnek indul.  Maga a folyamat ennél jóval bonyolultabb, de ne vesszünk el a részletekben. Lényeg, hogy a vészesen fogyó tartalékokat pótolni kell, különben jobbik esetben hamar megismerkedünk a DNF jelentésével (does not finished azaz a verseny feladása), rosszabb esteben ájulás lehet a vége, vagy még borzasztóbb körülmények.

A frissítés kérdésköre a mikor-mit-mennyit-milyen formában merül fel a leggyakrabban. 

Mikor? 

Amikor érzed, hogy baj van, akkor már sajnos késő, a túl korán sem túl jó. A kérdést tovább bonyolítja, hogy nem vagyunk egyformák, edzettségi állapottól, intenzitástól, egyéni tűrőképességtől függ.

Mit?

 Amikor az ember először lép be a különféle zselék, italporok, kiegészítők birodalmába, az első érzés a bőség zavara, annyi féle termék, íz, és kiszerelés jön szembe. Viszonylag hamar jön a felismerés, ebből melyik kell, melyik lesz jó nekem?  Ráadásul az energiazseléken túl vannak egyéb kiegészítők is, amik nagyon fontos szereppel bírnak. Egyáltalán mire jók ezek? Gyorsabb, erősebb leszek tőle? Jobban bírom? Kell érezni valamit?

Mennyit?

No itt aztán már totális káosz jön, egy zselé elég? Ha kettőt tolok gyorsabb, erősebb leszek? Hogy osszam be, mikor miből mennyit?

Milyen formában?

Italpor, vagy tubusos, netán tasakos? Melyikben mi van, mi a fene az a maltodextrin? Mennyi a cukor?

 

Ezekkel a kérdésekkel én is mind találkoztam, vívtunk nagy csatákat, próbáltam másokat kérdezgetni, információmorzsákat gyűjteni, hogy megtaláljam a bölcsek kövét, az ideális frissítést, melytől Kipchoge (olimpiai és világbajnok hosszútáv futó, maratoni táv csúcstartója) is bánatosan nézegeti majd a hátam közepét amint távolodik tőle….

Próbálgattam, kísérleteztem, informálódtam, és azt hittem teljesen jól képben vagyok, hisz én tanultam a főiskolán táplálkozástant, kapásból felrajzolom a Cori kört, szóval összeállítottam magamnak valamit, és hittem ennek működnie kell. Aztán jól nem működött. Hascsikarás, bokorba futás, kiszáradás és egyéb hasonló „versenyszámokra” is sort kerítettem, míg rájöttem, ez így nem megy. Egyre több helyen találkoztam a sótablettával is, de abból is volt választék bőven, és mind azt ígérte ez a legjobb. Aztán összejött egy csomag, ami működött, jó volt.

Egy verseny előtti nyitóceremónia része volt pár szakmai előadás, köztük egy kimondottan a frissítésről szólt. Egy Kindl Gábor nevű úr tartotta, aki többszörös magyar hosszútávú triatlon bajnok, ráadásul a triatlonosok Mekkájának számító Hawaii szigetén tartott világbajnokságot is megjárta igen szép eredménnyel. Mondanom sem kell, teljesen magával ragadott az előadás, új távlatokat nyitott, és mivel iszonyúan hiteles volt, így én a mai napig az ő ajánlásával állítom össze a frissítési tervem.

Pontosan elmondta, mi történik bennem verseny közben, amit megeszek, vagy megiszok, még nincs a testemben, csak – az ebből a szempontból külvilágnak számító – az emésztőrendszeremben van. Hogy onnan hová jut, az izmaimba ahol égető szükség van rá, vagy expresszvonatot megszégyenítő sebességgel távozik alul vagy fölül, az nagyon sok mindenen múlik.

Így találtam rá a számomra tökéletes frissítésre, a nevével fémjelzett I:am termékcsaládra, mellyel a mai napig, és még nagyon sokáig frissíteni fogok. A két fő vonulat egy sótabletta, és egy italpor. A sótabletta avagy „sótabi” összetétele pontosan megegyezik a izzadság összetételével, nagy részben nártiumot, (ebből vesztük a legtöbbet) kisebb részben káliumot és magnéziumot tartalmaz.  Megfelelő mennyiségű vízzel kombinálva a szükséges mennyiségben tölthetek vissza mindent. Az italpor egy igen innovatív fejlesztés, hisz eddig a zselé-víz kombóval mentem, mivel azt már jól tudtam, hogy a legeredményesebb az izotóniás sűrűségű (szervezetünk belső folyadék sűrűségével megegyező sűrűségű) energiautánpótlás. Felszívódni kizárólag ebben a sűrűségben tud, ha sűrűbb amit beviszek akkor a szervezetemből von el vizet (ami egy verseny, edzés során nem ki öngól), vagy túl híg, és akkor lényegesen kevesebb, és lassabban fog felszívódni. Elvileg minden energiazselére rá van írva mennyi vízzel kombinálva lesz izotóniás, de verseny közben elég nehéz e decikkel foglalkozni.

Az I:am mineral italport elég verseny előtt bekeverni a megadott arányban, és egy tökéletes izotóniás ital áll máris végig a rendelkezésünkre. Pontosan meghatározott molekulamérettel és tápanyagösszetétellel bír, ami számomra a lehető legideálisabb a frissítésre.

2019. augusztus 8-án,  a nagyatádi ExtremeMan verseny hajnalán is több kulacs I:am Mineral drink és I:am sótabletta várta, hogy erőt adhasson nekem. A versenyen 3800 m úszás, 180 km kerékpározás és 42,5 km futás várt rám, rekkenő nyári időjárásban. Egy ilyen verseny alatt az emberfia lazán elsüt kb 10 000kCal-t, amiből kb 200-2500 kCal áll rendelkezésre betárazva bennem a verseny előtti szénhidrát feltöltés eredményeként, a többit verseny közben kell bevinni. Örömmel jelentem, az I:am pontosan és alaposan tette végig a dolgát, kiszáradás, eléhezés, gyomorproblémák nélkül röppent el a 11 óra 35 perces versenyidő, úgy, hogy hajnali fél ötkor egy kis tálka tojásos rizsen és a fél hétkor legyűrt banánon kívül semmi egyéb szilárd ételre ne volt szükségem, mégis mosolygós ( na jó, kicsit vicsorgós) volt a célbaérkezés. 

Mi már pontosan és jól tudjuk, hogy melyik táplálék kiegészítő mikor, milyen formában és mennyiségben szükséges a TE sikeredhez. Az összes terméket kipróbáltuk, ismerjük, és ebből, ha kéred, közösen összeállítjuk neked-veled a TE frissítési tervedet, ami végig biztosan és kiszámíthatóan végigvisz a nagy napon téged is. Sőt, ha kéred a verseny előtti napok megtervezésében is segítünk neked, hogy olyan formában állhass rajthoz, ami garantálja számodra is a mosolygós, biztos célbaérkezést, az áhított eredménnyel. Keress minket bátran, és hidd el, utat vágunk a frissítés káoszában, és elkészítjük a személyre szabott, egyéni frissítési terved! Gyere bátran, segítünk neked is!

Galériák
Blog menü
A Loba Sport Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Loba Sport Csapata